kPNI acupunctuur en dry needling

Acupunctuur is een behandelmethode met als doel het lichaam weer in balans te brengen. Het behoort tot de traditionele Chinese geneeskunde. De behandeling vindt plaats door het plaatsen van naalden op de behandelpunten. Deze richt zich meestal op de meridianen, de energiebanen in het lichaam. De meridianen en de organen die hierbij horen worden door de naalden gestimuleerd waardoor het lichaam weer meer in balans wordt gebracht. Acupunctuur kan positieve uitwerking hebben bij onder meer de behandeling van menstruatieproblemen, bij rug-, nek- en schouderklachten en bij verslavingen. In de acupunctuur is het zoals bij een kPNI behandeling belangrijk om ook naar de kern van het probleem te zoeken dus Het symptoom is nooit het échte probleem de invloed van de psyche, de emoties en het geheel op het lichaam.

Dry Needling is het deactiveren/ontspannen van Myofasciale Triggerpoints (MTrP’s) of pijnpunten van te gespannen spieren door het gericht aanprikken met een acupunctuurnaald. Verschillende malen wordt op en rond een MTrP geprikt. Vaak treedt de voor patiënt bekende (referred) pijn op. Het inbrengen van het naaldje voel je bijna niet. Indien het juiste triggerpoint aangeprikt wordt, spant de spier zich kort aan of ontstaat er een “local twitch”. Dat geeft een soort krampgevoel. Daarna ontspant de spier zich meestal direct.

Dry needling is per definitie needling volgens westerse neuro-anatomische en fysiologische principes.

 

Het inbrengen van een acupunctuurnaald is ook binnen de wetenschap van de kPNI een belangrijke tool. Het is een manier om een chronisch letsel weer zichtbaar te maken voor ons immuunsysteem om op deze manier weer de wondheling te activeren.

 

Therapeuten: Sofie

Maak een afspraak