Simone biles - shutterstock

“Mentale gezondheid gaat boven sport”: de historische boodschap van Simone Biles

Simone Biles (24) schreef deze week een stukje olympische geschiedenis door als absolute superster op deze Spelen haar mentale gezondheid voorrang te geven op sportief succes. Zo zal ze haar olympische titel van Rio 2016 niet kunnen verdedigen. De boodschap rond mentale gezondheid was belangrijker voor haar dan een zoveelste gouden medaille. Haar woorden achteraf: “We moeten lichaam en geest beschermen.”

Enkele dagen voordien had Simone Biles het nog over de mentale druk die ze voelt: “Ik heb echt het gevoel dat ik het gewicht van de hele wereld op mijn schouders draag. Het lijkt alsof die druk geen invloed op me heeft, maar weet dat het soms verdomd moeilijk is. De Olympische Spelen zijn geen grap.” 

Druk om te presteren is er natuurlijk altijd in de (top)sportwereld, en die mogen we niet onderschatten. Zo is er de druk die de sporter zichzelf oplegt, maar ook druk van de coach, de entourage, de media, de gehele natie. Door de evolutie van sociale media in de huidige maatschappij zijn sporters natuurlijk ook heel toegankelijk geworden voor keiharde commentaren en kritiek. 

“ Vanaf ik de mat betreed, is het enkel mijn hoofd en ik. Ik kreeg te kampen met demonen. Ik moet doen wat goed is voor mij, me concentreren op mijn mentale gezondheid en mijn gezondheid en welzijn niet op de proef stellen. ” (Simone Biles)

Simone Biles kreeg ondertussen heel wat steun vanuit alle hoeken van de wereld voor het aankaarten van mentale problemen in de topsport. Biles trekt nu aan de alarmbel, maar ze is niet alleen, ook de Japanse tennistopper Naomi Osaka en wielrenner Tom Dumoulin getuigden eerder al over de mentale druk op topsporters die soms gewoon te groot is.

De onlosmakelijke prestatiedruk, maar ook de emoties, de gedachten en de verwachtingen van henzelf en van anderen hebben een enorme impact op de mentale gezondheid. Als er onvoldoende aandacht besteed wordt aan het mentale aspect dan loeren problemen zoals burn-out, stressproblematieken, faalangst, of depressie om de hoek.

Tom Dumoulin liet eerder dit jaar weten dat hij na overtraining en mentale problemen zijn wielercarrière even on hold wilde zetten.
“Ik wil het als wielrenner voor iedereen goed doen, maar daardoor ben ik het afgelopen jaar mezelf vergeten. Ik krijg de tijd niet om de vraag te beantwoorden wat ik op dit moment als mens wil met mijn leven en ik word daar langzaam ongelukkig van.” (T. Dumoulin)


Naomi Osaka verlaat Roland Garros: 
‘Ik ken al sinds 2018 lange periodes van depressie en sociale angst’

Topsporters hebben bijna hun hele leven getraind om op het hoogste niveau te geraken. Als kind rol je (on)bewust in een sport, en van jongs af aan wordt de nadruk gelegd op het presteren. Het gevaar bestaat erin dat de sporter zijn identiteit vastkoppeld aan sport en prestatie. MAAR:
Wat als dit niet je ware identiteit is? 
Wat als je geen plezier meer beleeft aan de sport? 
Wat als je enkel nog sport voor een ander ipv voor jezelf?

Vroeg of laat komt dit aan de oppervlakte en maakt ons lichaam of geest duidelijk dat er iets aan de hand is. Vanuit de holistische kPNI visie weten we dat er een sterke connectie is tussen lichaam en geest. Die kan zelfs zo sterk zijn dat ons brein gemakkelijk het lichaam kan overrrulen, wat dus ook bij Simone Biles het geval was. 
Identificatie als sporter
“Door alle liefde en steun die ik kreeg, realiseer ik me dat ik meer ben dan mijn turnprestaties alleen. Dat geloofde ik vroeger nooit echt”, schreef Biles op Twitter.


Als coach of ouder van (jonge) sporters zou ik aanraden om zo vroeg mogelijk deze “mind-body connectie” te trainen in het dagelijkse leven. Zo is meditatie een krachtige tool. Ga zitten, sluit de ogen en breng alle aandacht naar de ademhaling. Doe dit enkele minuten in de morgen en in de avond en disconnecteer van de buitenwereld. Het gaat om het verhogen van je bewustzijn en bewuster worden van welke gevoelens en gedachten er aanwezig zijn.

In de wetenschappelijke literatuur zijn er ook talrijke onderzoeken te vinden die de voordelen benadrukken van ademhalingstechnieken, slaap en voeding in het versterken van deze connectie. 


Vincent, kPNI huis

Maak een afspraak