Stressvrij door Intermittent Living. We zien een klaslokaal waar onze intermittent living coach lesgeeft op Hogeschool Vives.Geschreven door Siebe Hannosset & Laura Torrekens

Stressvrij door Intermittent Living

Voor de meeste studenten staan examens gelijk aan veel stress, een hoge cognitieve druk, te weinig beweging, suikerrijke voeding etc. Deze factoren hebben allemaal een invloed op ons potentieel en onze veerkracht.
Vanuit de #kpni delen we graag een aantal inzichten en quick wins. Deze kunnen helpen om de rem van ons potentieel te halen en opnieuw stressbestendiger te worden. We doen dit aan de hand van verschillende Intermittent Living prikkels.

Intermittent Living, wat is dat eigenlijk?

Doorheen de evolutie is onze samenleving ontwikkeld én veranderd. In het streven naar energiemaximalisatie, hebben wij als homo academici een sterke voorkeur ontwikkeld om lui te zijn (de lift nemen ipv de trap), we hebben een voorkeur voor suikerrijke voeding en drankjes, we verdragen ook geen koude of warmte meer. Het liefst zitten en eten we de hele dag door, in een aangename, constante temperatuur, die we regelen via een airconditioning systeem of centrale verwarming.
Anders gezegd, zijn dit nieuwe – onverwachte – gewoontes en voorkeuren, waar ons menselijk lichaam en brein niets van begrijpt, en hebben deze bijgevolg een enorme invloed op onze prestaties en onze gezondheid.

Instagrampost van Siebe Hannosset. Oplijsting verschillende doodsoorzaken van vroeger en nu.

Vroeger stierven we vooral aan koude, hitte, infecties, hongersnood, dehydratatie… Vandaag hebben we voor al deze “problemen” een oplossing gevonden. Maar tegelijkertijd, en misschien wel net omwille van, deze nieuwe gewoontes en deze nieuwe manier van leven, kwamen er welvaartsziekten tot stand. Denk maar aan obesitas, kanker, hartfalen, diabetes, etc. Deze zijn de belangrijkste doodsoorzaken van vandaag.

Het leven in de comfortzone maakt ons letterlijk ziek en verlaagt ons potentieel. Via intermittent living, gaan we acuut en kortstondige prikkels toedienen die ons uit deze comfortzone halen. Waarom doen we dit? Het maakt ons opnieuw mens, opnieuw gezond. We creëren een noodzaak. Het lichaam komt onder acute stress en zo halen we de rem van ons potentieel.

Het concept van Intermittent Living werd bedacht door de oprichter van kPNI, Leo Pruimboom. Het concept werd gedurende 8 jaar ontwikkeld met behulp van twee basis-onderzoeken; ‘The study of origin’ en “Intermittent Living”. In totaal werden 201 personen onderzocht waaronder gezonde personen, frequent zittende personen, topsporters en mensen met verschillende ziektebeelden. De resultaten van deze studies zijn gepubliceerd in gerenommeerde wetenschappelijke tijdschriften.

Intermittent Living is dus gebaseerd op de wetenschap achter de werking van hormetische prikkels zoals kortdurende extreme koude, therapeutische hypercapnia (CO2 therapie), medicinale hypoxie (lage O2 therapie), sauna, intermittent fasting en intermittent drinking. Hormese staat voor “What doesn’t kill you, makes you stronger”. Een oude volkswijsheid die nu gelukkig beschouwd wordt als wetenschappelijk bewezen. Er bestaat zelf een eigen geïndexeerd tijdschrift voor; “Dose Response” .
Centraal binnen het intermittent living concept, staat de rol van een uniek werkingsmechanisme, met directe invloed op 270 genen en de meeste vitale processen in het lichaam.

Intermittent living prikkels die de komende weken aan bod zullen komen, zijn:

  • Intermittent exercise
  • Intermittent fasting
  • Intermittent drinking
  • Intermittent cold
  • Intermittent heat
  • Intermittent hypoxia
  • Intermittent hypercapnia

Sommige van deze prikkels zullen nieuw zijn voor jullie en klinken misschien wat beangstigend. Intermittent Living betekent nu eenmaal kortstondig het onaangename, oncomfortabele gaan opzoeken. Het is echter wel belangrijk om de controle te hebben over de duur en de frequentie van de prikkel. Iedere prikkel is voor iedereen anders. Er is sprake van een zeer individuele aanpak.
De komende weken tonen we jullie hoe deze prikkels in te zetten, zodat ze prestatie bevorderend werken, en geen negatieve effecten achterlaten.

Wil je je liever laten begeleiden tijdens deze prikkels? Opteer dan voor onze 1 op 1 consulten met onze Intermittent Living Coach Siebe Hannosset of kies voor de ultieme beleving tijdens onze groepslessen en combineer al deze prikkels in de praktijk.

Oplijsting verschillende prikkels intermittent living; intermittent exercise, intermittent cold, intermittent hypoxia, intermittent heat, intermittent drinking, intermittent hypercapnia, intermittent fasting

Intermittent living, wat betekent het voor jou?

Gedurende deze maand januari, zullen we iedere week een mail versturen met enkele tips omtrent het verlagen van het stressniveau. Deze praktische tips, van onze Intermittent Living Coach Siebe Hannosset, zullen gericht zijn op het verhogen van jouw potentieel en het verlagen van jouw stressniveau. Of je nu een student in de examens bent, of een ondernemer die een bedrijf probeert te runnen, deze tips zijn er jou te helpen!

Wil jij graag op de hoogte blijven van onze intermittent living tips?
Vul dan onderstaande form in: https://forms.gle/ZTz2vwXrqcLvSS2p8

Ben jij geprikkeld door de Intermittent Living en wil je dit graag zelf gaan implementeren in de coaching van anderen? Volg dan de opleiding Intermittent Living Coach, deze is uitsluitend voor (toekomstige) gezondheidsprofessionals. Onze Intermittent Living Weken in mei 2020 en augustus 2020 zijn reeds volzet, wees er snel bij voor september 2020! De specifieke data worden asap gecommuniceerd.

Kan jij niet wachten op meer informatie omtrent Intermittent Living? Learn from the best en volg onze Intermittent Living Coach @siebehannosset op Instagram!

 

 

Maak een afspraak