Waanzinnig wereldrecord: Oostenrijker Strasser fietst ruim 1.000 km in 24 u

De 38-jarige Christoph Strasser reed in één etmaal (24 uur) maar liefst 1,026 km en verpulverde daarmee het vorige record van 914 km. Hij vestigde zijn record op het 7,6 kilometer lange Zeltweg-circuit in Oostenrijk en reed rondjes met een gemiddelde van 42,75 km/u. Volgens de berekeningen van zijn team heeft de atleet 14.400 calorieën verbruikt.


Als we puur kijken naar het energiemetabolisme dan kunnen we geen 24 uur aan één stuk fietsen op glucose of suiker. 1 eenheid glucose levert (via anaerobe en aerobe verbranding) slechts 36 energie-eenheden (ATP), terwijl 1 ketonlichaam tussen de 100 en 150 ATP levert. Het kan dus niet anders dat Strasser voornamelijk vet (ketonen) als energiebron gebruikt. 

Binnen het kPNI huis is deze switch iets wat we nagenoeg iedereen proberen mee te geven. Minder afhankelijk worden van suiker, en meer vet kunnen gebruiken als energiebron. We spreken dan over metabole flexibiliteit, ofwel de capaciteit om vet te kunnen gebruiken als energiebron als vet aanwezig is. “It’s all about energy” is 1 van onze belangrijkste quotes. 
Of het nu gaat om een sporter of om een persoon met spijsverteringsproblemen of vermoeidheidsklachten, altijd hebben we energie nodig om optimaal te kunnen functioneren/herstellen. 

De meeste mensen/sporters gebruiken glucose uit externe voeding om hun energie op peil te houden, terwijl vet een meer efficiënte energiebron is voor de hersenen. Het levert niet alleen meer energie, maar ook voor een veel langere termijn. Ons doel is dus om mensen in een toestand te brengen dat ze effectief vet kunnen gebruiken als energiebron. We noemen dit een ketogene status. Dit kunnen we bereiken door een aantal interventies:

Ketogene voeding: een voedingspatroon dat gebruik maakt van een minimale koolhydraatinname en een verhoogde vetinname. 

Nuchter bewegen. Als er nog geen ontbijt is (en dus ook geen glucose) dan moeten we wel overschakelen naar vet als energiebron.
Lage maaltijdfrequentie hanteren of het toepassen van intermittent fasting.

Time restricted eating, ofwel je voeding innemen binnen een bepaald tijdsvenster. 16u vasten en dus niets eten, maar dan binnen de overige tijdsperiode van 8u wel voeding opnemen.

Door deze interventies consequent toe te passen kunnen we de switch van suiker naar vet maken. Dit vraagt vaak wel een aanpassingsperiode die een tweetal weken kan duren. Voor sporters is meer ketogeen eten zeker een goede voedingsstijl om hun prestaties te optimaliseren: eigenlijk zouden ze zo getraind moeten zijn dat ze nauwelijks voeding meer nodig hebben om te sporten door te leren nuchter trainen en dan op het moment van de wedstrijd iets extra bij te nemen. De allerbeste energiedrank is onderstaande combinatie. We noemen hem ook onze ‘mirakel sportdrank’ en bestaat hoofdzakelijk uit mango-avocado-kokosvet, aangelengd met kokoswater en zout. Individueel kan dan nog bepaald worden of het interessant is om glutamine, creatine of ribose toe te voegen.

Deze combinatie werd in het verleden door Christophe Strasser succesvol toegepast tijdens de Race Across America (RAAM) met verbluffende resultaten want het stelde hem in staat om 24 uur te fietsen op deze drank. Ondertussen is hij zesvoudig winnaar van deze wedstrijd en staat het wereldrecord van het meeste aantal kilometers in één etmaal nu ook op zijn naam. Straffe kerel!

Ik vermoed dat Christophe Strasser harstikke metabool flexibel is en dus een rasechte kPNI’er. Wil ook jij metabool flexibel worden? Neem dan contact op met het kPNI huis Melle/Antwerpen om op de juiste manier begeleid te worden door een kPNI therapeut.

Vincent, kPNI huis 


Maak een afspraak