Runners high tips

Hoe runners high bereiken

” Lopende renners zijn meer dan een rage.” Deze krantenkop trok onmiddellijk mijn aandacht. Onze Belgisch kampioen veldrijden Wout van Aert bereikte in 2021 de kaap van circa 500 loopkilometers. Al voor het 3dejaar op rij wordt deze renner verkozen tot Flandrien, ofwel beste renner van het jaar. Dan kan je geen toeval noemen. Waar ligt de sleutel tot succes? En hoe dragen deze loopkilometer bij tot zijn uitzonderlijke prestaties? In dit artikel leg ik uit waarom iedereen regelmatig zou moeten lopen.

‘Lopende renners zijn meer dan een rage’

Lopen als renner

Inderdaad, succes komt niet zomaar uit de lucht vallen. Het is vaak de consequentie van talent in combinatie met discipline, doorzettingsvermogen, zelfzorg en een goede arbeidsethiek. Maar ook het loopschema van  Wout van Aert kan aan de basis liggen van zijn succes. Steeds meer wielrenners maken van lopen een essentieel onderdeel van hun trainingen, Tom Dumoulin, Primoz Roglic of Adam Yates… Lopende renners zijn inderdaad meer dan een rage.

Waarom iedereen op regelmatige basis zou moeten lopen. 

Lopen is goed voor het cardiovasculaire systeem. Het stimuleert het hart, de bloedsomloop en het ademhalingssysteem. Een uitstekende manier dus om je algemene conditie te verbeteren. Als je nuchter loopt, wordt het nog interessanter. Dan stimuleer je de vetverbranding en verhoog je de insulinegevoeligheid. Insuline is het hormoon dat zorgt voor opname van glucose in spieren. Hoe gevoeliger je bent voor insuline hoe beter je dus glucose kan opnemen in spieren. Daarnaast zorgt lopen voor sterkere botten. Ons beendergestel heeft die impact of axiale drukbelasting nodig. Ga lopen, spring op je botten, doe squats, … Want geven we ze deze belasting niet, dan verliezen ze hun sterkte:

If you don’t use it, you lose it’

De weg naar jouw runnershigh 

Die runnershigh, wat is dat nu precies? Wel, lichaamsbeweging heeft invloed op endorfines. Dit zijn stoffen die afgescheiden worden door de hersenen en die lijken op opiaten. Endorfines geven een welbehagen en tevreden gevoel, jouw runnershigh dus.

Verschillende onderzoeken tonen aan dat de minimale hoeveelheid van 3 keer per week minimaal 20/30 minuten voldoende is om het emotionele brein positief te beïnvloeden. De duur schijnt van belang te zijn, niet de afstand of intensiteit van de inspanning. Het is belangrijk om langzaam te beginnen en zich door uw lichaam te laten leiden. Het doel is de staat van de flow te bereiken.  Daarvoor is het voldoende tot de grens van uw mogelijkheden te gaan, maar niet verder. 

Runners high tips

Wil je ook graag eens zo’n Runners High ervaren, dan geef ik jou dit advies:


1. Loop 3 x per week 20/30 min

2. Loop op je eigen tempo, dus ook snelwandelen kan je in de “runnershigh” brengen.

3. Loop niet te laat  s’avonds

4. Loop liefst in bosrijke omgeving

Move it or lose it

Overtuigd? Start liever vandaag dan morgen. Want vanuit de kPNI weten we dat het zittend leven één van de belangrijkste risicofactoren is voor hedendaagse ziekte. 


Wil ook jij meer info over onze lifestyle adviezen om je prestatie of gezondheid te verbeteren?

Ik ontvang je graag in het kPNI Huis in Melle. 

See you soon!

xx Vincent

Contact Vincent


Maak een afspraak