Over het belang van zelfreflectie voor persoonlijke ontwikkeling

Over het belang van zelfreflectie voor persoonlijke ontwikkeling

kPNI kijk op zelfreflectie

Een nieuw jaar staat alweer voor de deur. Een ideaal moment om jouw afgelopen jaar te evalueren en erover te reflecteren.

Wat ging goed? Wat ging minder goed? Heb je genoten? Heb je liefde in jezelf kunnen ervaren? Wat heb je geleerd? Waar ben je dankbaar voor? Ben je trots op jezelf of blijf je eerder achter met een onvervuld gevoel?

Wees eerlijk met jezelf en kijk waar jij nog werk aan de winkel hebt. Zelfreflectie is het begin van alle wijsheid. Het is een manier om te groeien, over jezelf en van jezelf te leren, lessen te trekken uit het afgelopen jaar en om nieuwe doelen te stellen.

Als je op vandaag niet staat waar je wil staan op gelijk welk vlak van je leven: gezondheid, geluk, geld, relationeel, carrière,… dan heb je daar zelf de verantwoordelijkheid voor te nemen en actie te ondernemen om te werken aan jezelf.

Even een reality check

Denk eens na over het volgende:
* Fysiek:
De gemiddelde mens heeft 1 of meerdere lichamelijke klachten, is uitgeput of heeft minder energie dan ooit. Overgewicht is een epidemie en aandoeningen als diabetes, kanker en hart- en vaatziekten zijn aan een enorme opmars bezig.

* Mentaal/Emotioneel:
Elke dag worden meer medicijnen geslikt in de strijd tegen burnout, depressie, angststoornissen en vele andere emotionele aandoeningen. Je kan de tv niet aanzetten of er komt wel een advertentie of reclame voorbij voor één of ander medicijn.

* Relationeel:
Meer dan 1 op de 3 huwelijken loopt op de klippen. Statistisch is bewezen dat mensen met een 2de of 3de huwelijk procentueel een hogere kans hebben op een nieuwe scheiding. We lopen dus steeds tegen dezelfde patronen aan. En dan spreek ik nog niet over de vele mensen die in een slechte relatie blijven zitten uit onzekerheid, angst voor het onbekende, angst om alleen te zijn, enz. …

* Financieel:
De meeste mensen geven te veel uit, sparen te weinig en hebben het financieel zwaar. We verdienen bij lange niet zoveel als we zouden willen en bovendien maakt de economische situatie met de huidige inflatie het erniet gemakkelijker op.

We zijn co-creators van ons eigen leven

We vergeten vaak dat we allemaal co-creators zijn van onze werkelijkheid. Wij zijn op zijn minst medeverantwoordelijk voor de huidige context waarin we ons bevinden. De gemakkelijkste oplossing is in de slachtofferrol te blijven zitten en de verantwoordelijkheid buiten jezelf te leggen:

  • Jouw gezondheid (fysiek en emotioneel) in handen leggen van de dokter of een andere therapeut die het moet oplossen voor jou.
  • Boosheid of ontevredenheid ervaren in je relatie en eindeloos getriggerd blijven door je partner zonder te kijken welke verwondingen er bij jezelf geraakt wordt(vaak stukken van je eigen gekwetste innerlijke kind)
  • Genoegen nemen met een job die jou niet vervult en jouw frustratie dan maar projecteren op je omgeving of op je leidinggevenden.
  • Klagen over de huidige financiële situatie, in plaats van oplossingsgericht naar alternatieven te kijken.

Moraal van het verhaal: neem verantwoordelijkheid en werk aan jezelf!

Ga op ontdekking in jouw binnenwereld

Jim Rohn zegt het mooi: “Je succesniveau zal zelden hoger zijn dan het niveau van je persoonlijke ontwikkeling, want succes is iets wat je aantrekt door de persoon die je wordt.”

De buitenwereld zal immers altijd een weerspiegeling zijn van je binnenwereld. Als je niet dagelijks de tijd gaat vrijmaken om jezelf te ontwikkelen tot de persoon die je moet zijn om het leven op te bouwen dat je wenst, zal je uiteindelijk tijd moeten vrijmaken voor pijn en strijd.

Alvast enkele tips om te werken aan je binnenwereld:

  • Stilte: zoek dagelijks doelbewust de stilte op. Weg van externe prikkels. Uit je hoofd en in je hart. In stilte connecteer je met je ziel en vind je vaak de helderheid die je extern zoekt.
  • Schrijven: zet de gedachten uit je hoofd op papier en je zal merken dat dit waardevolle inzichten kan geven die je anders zou missen. Als je geen inspiratie hebt, weet dat je kunt schrijven over oneindig veel aspecten van je leven. Je doelen, je dromen, je plannen, je voornemens, je geleerde lessen, waar je dankbaar voor bent, …
  • Visualisatie: hoe ziet de beste versie van jezelf eruit? Welk gevoel heb je dan? Wat doe je dan? Welke bijdrage lever je? Visualiseer het en voel het in je hart en lichaam.
  • Beweging: it’s all about energy is een bekende quote vanuit de kPNI. Je moet dagelijks je hartslag omhoog brengen, je bloed laten stromen en je longen vullen met zuurstof. Consequent bewegen is een noodzaak om gezond te blijven en over de nodige energie te beschikken. Kan je het nuchter doen, dan heeft het nog meer voordelen.

Als je deze tips dagelijks toepast, dan kan je jouw leven echt transformeren. Begin met het nemen van een besluit dat je het anders gaat doen.

Onthoud dat waar je nu bent in je leven een gevolg is van wie je was en waar je naartoe gaat helemaal afhangt van de persoon die je vanaf nu wilt zijn.

Veel liefs,

Vincent
kPNI therapeut in het kPNI Huis Melle

Wil ook jij terug in contact komen met jezelf en zo de controle nemen over je gezondheid? Laat me jouw gids zijn, neem contact op met het kPNI huis.