Zoogdieren en Neu5Gc: invloed van varkensvlees op ontstekingen

Varkensvlees bevat, net zoals voedingsmiddelen van alle andere zoogdieren, een bepaalde molecule genaamd Neu5Gc. Op zich geen probleem maar als we dagelijks Neu5Gc-rijke producten eten bouwen we deze molecule in ons bio-skelet en dit lokt onstekingen uit. Volg me even…

Neu5Gc behoort tot de groep van de ‘siglecs’, natuurlijke suikermoleculen op de celwand die een functie hebben in het herkennen van bacteriën. Een siglec kan je zien als een soort van controlepost die het onderscheid maakt tussen vrienden (humane bacteriën) en vijanden (pathogene bacteriën). Er is echter een verschil tussen mensen en zoogdieren.

Alle zoogdieren hebben 2 siglecs, Neu5Gc en Neu5Ac terwijl mensen enkel Neu5Ac hebben.

MAAR als we nu herhaaldelijk Neu5Gc-rijke voeding eten dan krijgen we inbouw van Neu5Gc in ons systeem. We bouwen een zoogdierenmolecule in, waardoor bacteriën aangetrokken worden die passen bij zoogdieren maar niet bij ons. Als een trojaans paard trekken we vijanden naar binnen, waarop het immuunsysteem dient te reageren en er onstaan ontstekingen. In de kPNI noemen dit low grade inflammation.

De Rode Duivels bestellen 6 Spaanse hespen van 1000 euro per stuk. De ham wordt gemaakt van varkens die biologisch gekweekt zijn, is afgestemd op de spijsvertering en zou een medicinale werking hebben. Naast de stevige kostprijs zou men zich de vraag kunnen stellen of het effectief wel zo gunstig en gezond is voor de spelers.

Waarom dit niet zo interessant is voor onze Rode Duivels…

Als het immuunsyteem actief is tegen bacteriën, wordt histamine vrijgezet. In de praktijk in het kPNI Huis zie ik dikwijls een relatie tussen een systemische histamine-reactie en een verhoogde botafbraak (zoals arthrose, tendinitis, groeipijnen, …). In wetenschappelijke literatuur vind je interessante artikelen die deze link mooi onderbouwen (“Allergy and Bone: Unexpected relationships.”)

Daarnaast zien we dat Neu5Gc geassocieerd is met een verminderde functie van de bètacellen van de pancreas. Deze cellen staan in voor de productie van insuline, het hormoon die zorgt voor een stabiele bloedsuiker. Als je voetballers screent, niet met de gewone bloedwaarden maar als je insuline en glucosewaarden in een formule brengt (Homa-2 calculator), dan zou je zien dat een groot deel van de voetballers verstoorde bloedsuikerspiegelwaarden vertoont. Zo heeft mijn collega Thomas, samen met kPNI grondlegger Leo Pruimboom onderzoek gedaan bij West Ham United en diverse andere clubs waaruit bleek dat 30% van de spelers subklinisch afwijkende bloedsuikerwaardes hadden.

Deze verstoorde waarden in de bloedsuikerspiegel staan in relatie met een geactiveerd immuunysteem: het lichaam mobiliseert zijn energetische reserves naar het immuunsysteem. Kortdurend is dat geen probleem zoals bij een griep, maar in het geval van chronische ‘low grade inflammation’ worden voortdurend andere weefsels afgebroken in dienst van het immuunsyteem zoals de botten of de spieren. In de literatuur vind je ook wetenschappelijke evidentie dat bij een verstoorde bloedsuikerspiegel botten afgebroken worden om de bloedsuikerspiegel te normaliseren. (‘Bone as a regulator of glucose metabolism’)

Op deze manier is er een verhoogde gevoeligheid voor allerlei bottige aandoeningen, en ook wanneer een Rode Duivel geblesseerd zou geraken op het EK is de kans groot dat het herstel verlengd zou zijn in tijd. Arachidonzuur, wat we vinden in varkensvlees, wordt omgezet in prostaglandine type 2 en dit zet ontstekingen aan in ons lichaam. Eenmalig varken eten kan uiteraard geen kwaad maar het is pas als we er te veel en te vaak van eten dat het een storing zal beginnen geven.

Dus geachte heer Martinez, ondanks dat je een topcoach bent, zou ik de Spaanse beenhesp toch achterwege laten en eerder kiezen voor vis. De Rode Duivels en hun supporters zullen u dankbaar zijn.

Vincent, kPNI therapeut

Referenties in dit artikel:

https://www.vrt.be/vrtnws/nl/2021/05/27/rode-duivels-kiezen-ham-van-200-euro-per-kilo-voor-ek-bondscoa/

Zit je zelf met vragen over dit of andere onderwerpen?

Stel ons jouw vraag