Eieren & Cholesterol
Over het belang van eieren en cholesterol voor onze gezondheid

kPNI factcheck: eieren & cholesterol

“Eieren zijn slecht voor onze cholesterol.” Waar komt dit vandaan? 

Deze hardnekkige mythe houdt al meer dan 20 jaar stand, terwijl er intussen honderden wetenschappelijke papers voorradig zijn die deze voedings erratus ontkrachten. 

De verwarring is ontstaan doordat er een link werd gelegd tussen het eten van eieren en een hoog cholesterolgehalte. Hierbij gaat men ervan uit dat dit slecht is voor je lichaam, meerbepaald voor je hart- en bloedvaten. Eigeel bevat veel cholesterol en door het eten van eieren zou je dus het risico op hart- en vaatziektes vergroten. Hierbij worden dus in feite twee aannames gedaan:  

  1. een hoog cholesterol is slecht voor je hart- en bloedvaten 
  1. door het eten van eieren stijgt je eigen cholesterol 

Tijd om met deze voedingsfabeltjes komaf te maken! Dit doe ik dan ook met liefde in deze blog 🙂

Het belang van eieren

CHOLINE

Een ei is het enige voedingsmiddel dat substantieel veel choline bevat. Choline is de bouwstof van acetylcholine, de neurotransmitter van de parasympaticus, ofwel ons rest & digest-systeem. De capaciteit om onze parasympaticus te activeren en tot rust te komen is dus in grote mate afhankelijk van de intake van eieren. Om de nodige hoeveelheid choline uit voeding te halen moeten we gemiddeld tussen de 10 en de 15 eieren per week eten.

Choline zorgt daarnaast ook voor grotere cholesterolpartikels. Eén van de belangrijkste cardiovasculaire risicofactoren is de aanwezigheid van vrije triglyceriden (TG) in het bloed. Daarom is het belangrijk dat de cholesterolmolecule groot is, zodat er veel TG gebonden zijn en deze dus niet vrij in het bloed voorkomen. Het zijn namelijk deze vrije TG die zich vastzetten in de bloedvatwand en op langere termijn zorgen voor kleverige plaques en eventueel atherosclerose. Aan de hand van de ratio TG/HDL, twee parameters die je normaal in een klassiek bloedonderzoek terugvindt, kan je trouwens iets te weten komen over de grootte van de cholesterolmolecule.

EEN VIAMINE- & AMINOZURENBOM

Naast choline bevatten eieren 18 verschillende aminozuren, waaronder ook de 9 essentiële. Ze zijn essentieel omdat je ze enkel via voeding kan opnemen. Het lichaam maakt ze zelf niet aan.

Daarnaast bevatten eieren ook de vetoplosbare vitamines A, D, E en K en de wateroplosbare vitamines B2, B5, B6, B8, B11, B12

Eieren zijn dus in essentie heel belangrijk en zouden standaard bij een gezond voedingspatroon moeten behoren. Toch zijn veel mensen bang om meer dan twee eieren per week te eten, want het zit vol met cholesterol en dat is toch slecht? 
Laten we even dieper ingaan op cholesterol. 

Cholesterol: dé bouwstof & reparatiestof bij uitstek

WAT IS CHOLESTREOL?

Cholesterol is een bepaald soort vet, waarvan eieren één van de belangrijkste bronnen zijn.

In de volksmond heeft cholestreol een slechte naam. Onterecht, want het vervult veel belangrijke functies in ons lichaam:

  • bouwstof van alle steroïde hormonen: progesteron, oestrogeen, testosteron, cortisol, aldosteron en ook Vit D! 
  • bouwstof van de gal die we maken in de lever en opslaan in de galblaas  
  • onderdeel van celwanden in de bloedvaten
  • bij schade aan bloedvaten speelt cholesterol een cruciale rol in het herstelproces, een beetje zoals de brandweer die oprukt om te komen blussen.

DE LDL & HDL BOOTJES

Omdat cholesterol zich niet vrij in het bloed kan verplaatsen gebruikt het transporters of lipoproteïnen: LDL & HDL 

  • LDL brengt cholesterol vanuit de lever doorheen het bloed naar waar het nodig is
  • HDL vervoert cholesterol terug naar de lever

LDL-cholesterol kun je dus helemaal niet eten en het is dus ook onzin om te zeggen dat bepaalde voeding veel ‘slechte’ (of LDL) cholesterol bevat.

Voeding kan alleen cholesterol bevatten en geen LDL- of HDL-cholesterol, tenzij je bloed drinkt (zoals in bepaalde primitieve stammen zoals de Maasai).

Mythe versus Kennis

Wetenschappers hebben een relatie aangetoond tussen het LDL-cholesterolgehalte in ons bloed en hart- en vaatziekten. Maar vooraleer we cholesterol de schuld geven, moet je je afvragen of het eten van cholesterol wel van invloed is op de hoeveelheid LDL-cholesterol in je bloed?  

Om te kunnen zeggen dat cholesterol ongezond is moet er een directe (of eventueel indirecte) relatie zijn aangetoond tussen het eten van cholesterol en de kans om bijvoorbeeld een hartinfarct te krijgen.

De directe relatie tussen cholesterol en hart- en vaatziekten of sterfte is nooit aangetoond. De indirecte relatie tussen cholesterol in de voeding en het gehalte LDL-cholesterol in het bloed ook niet. Wetenschappers hebben mensen dagelijks tot wel 10 eieren laten eten, maar al die extra hoeveelheden cholesterol hadden nauwelijks invloed op de hoeveelheid LDL-cholesterol in het bloed

De illusie dat wij cholesterol kunnen beïnvloeden vanuit onze voeding is al lang achterhaald. Meer dan 90% van het cholesterol in ons bloed is namelijk niet afkomstig uit onze voeding, maar wordt aangemaakt en gerecycleerd in de lever. Eten we meer cholesterol, dan maakt onze lever er wat minder aan en dan recycleren we ook wat minder cholesterol uit de gal. Eten we minder cholesterol, dan maakt onze lever er wat meer aan en dan nemen we meer galcholesterol op uit de darm. 

Eieren horen thuis op het menu

Met andere woorden: ik hoop dat je begrijpt dat cholesterol niet iets gevaarlijks of ongezond is, maar net een heel belangrijke (voedings)stof! Het eten van eieren heeft dus geen invloed op je LDL-cholesterol gehalte.

Om je gezondheid gunstig te beinvloeden moet je kijken waarom LDL verhoogd is. Zoals gezegd speelt cholesterol een cruciale rol in het herstelproces bij schade aan bloedvaten. In plaats van cholesterol te verlagen met medicatie (statines) kan het ook interessant zijn om de vraag te stellen waarom er schade (ontsteking) is in de vaatwand van de bloedvaten en je lichaam hierdoor meer cholesterol in de bloedbaan brengt om deze brand net te gaan blussen?

Binnen de kPNI kijken we dus naar de echte oorza(a)k(en) en gaan we op zoek naar de triggers/factoren die verantwoordelijk zijn voor het ontstaan van een hogere cholesterol.

Heb jij ook last van een hogere cholesterol en wil je begeleid worden aan de hand van een gezondere levensstijl? Neem dan contact op met het kPNI Huis en zet die eitjes maar zorgeloos op het menu! 🙂

Veel liefs,

Vincent
kPNI therapeut in het kPNI Huis Melle

Wil ook jij terug in contact komen met jezelf en zo de controle nemen over je gezondheid? Laat me jouw gids zijn, neem contact op met het kPNI huis.

Meer levenstijltips volgens de kPNI? Bestel hier het boek van Thomas D’havé, een handboek voor gedragsveranderingen die je écht gezonder maken en je prestaties bevorderen.

Maak een afspraak