SELF LOVE

EIGENWAARDE EN ZELFLIEFDE ALS KRACHTIG MEDICIJN - DE P IN KPNI

Over de P in kPNI – deel 1: waarom jezelf graag zien zo belangrijk is

De liefde voor jezelf als krachtig medicijn

In het kPNI huis krijgen wij veelal mensen over de vloer die reeds een uitgebreid medisch traject achter de rug hebben. Vanuit de reguliere geneeskunde wordt al te vaak een symptoom of ziektebeeld gediagnosticeerd en vervolgens behandeld met medicatie of diverse andere therapieën (kinesitherapie, osteopathie, chiropraxie, …). Hierbij is er telkens één constante: we leggen de verantwoordelijkheid voor onze symptomen buiten onszelf. De dokter of therapeut moet mijn klachten oplossen. 

Vanuit de klinsche psychoneuro-immunologie willen we dat de cliënt zelf terug controle neemt over zijn gezondheid. De therapeut is meer een soort van gids die de weg wijst. Een facilitator die tools aanreikt om veranderingen aan te brengen in het voedingspatroon, het bioritme of de lifestyle. Want, in de verandering ligt de oplossing en de kleinste verandering kan al een groot verschil maken. 

De sleutel om volledige controle te nemen over onze gezondheid, ligt voor mij in onze hersenen, in de “P van kPNI”. Onze psyche – onze gedachten en emoties- is in mijn ervaring vaak de allerbelangrijkste factor waarom mensen al dan niet van hun probleem af geraken.

In deze blog ga ik dieper in op een eerste cruciale “P”-aspect: de liefde voor onszelf.

VAN BUITEN NAAR BINNEN

Bij een klacht zijn we steeds geneigd om in het lichaam te zoeken naar oorzaken voor je problemen: ‘Ach, die stomme rug van mij’, ‘mijn lichaam is altijd moe’, ‘mijn heup is versleten’, … Je legt de verantwoordelijkheid voor je problemen buiten jezelf.

In werkelijkheid ligt het ontstaan van problemen zelden buiten jezelf. Je kunt geen scheiding maken tussen het lichaam en de mens die erin leeft. De vraag is waarom doet die rug of heup zo pijn? Waarom is er vermoeidheid?

Het lichaam geeft niet zomaar symptomen weer. Achter een verstoord werkingsmechanisme zit altijd een reden. Daarom leggen wij jou tijdens een consultatie zo precies mogelijk uit wat er achter de schermen van het lichaam aan de hand is. We noemen dit proces ‘deep learning’. Inzicht en kennis hierover geeft rust en op deze manier creeëren we optimisme dat er effectief een oplossing is voor jou. Zo is optimisme en liefde voor jezelf wel één van de krachtigste medicijnen die er zijn.

“Get out of your head and get into your heart. Think less, feel more”

Osho

IN CONTACT MET JE INNERLIJKE KERN


Veel van de symptomen ontstaan vanuit een gedrag. Gedrag wordt altijd gestuurd vanuit een gevoel. Wanneer je kan luisteren naar de kennis en wijsheid in jezelf, houd je jezelf in balans. En daarom is de relatie die je met jezelf hebt, de belangrijkste die je ooit zult hebben. 

ZELFLIEFDE EN EIGENWAARDE ALS VOORWAARDE

In het gevoel speelt heel vaak een tekort aan eigenwaarde. Als je onvoldoende in staat bent om jezelf waarde toe te kennen, dan zoek je waardering extern en wordt je heel gevoelig voor het oordeel van anderen. Je kijkt voortdurend door de kritische ogen van de ander naar jezelf en zo ontstaat prestatiedrang. Via prestaties krijg je erkenning en waardering van anderen en pas dan ben je tevreden over jezelf.

Vanuit je tekort aan eigenwaarde ontstaat dan een gedrag waarin je niemand tekort doet … behalve jezelf. Eigenwaarde of eigenliefde is het diepste gevoel dat we hebben over onszelf. Het is een kern van welzijn, geluk en zelfkracht. Maar dan moet je ook wel tijd spenderen om in contact te komen met deze innerlijke kern. In de steeds veranderlijke wereld van drukte en prestatie zal dit niet lukken. Om terug te keren naar de bron, de kern van wie we zijn, is het belangrijk om te vertragen en éérst naar binnen te gaan. In de natuur zijn, reflectie, meditatie, yoga kunnen daarbij handige tools zijn.

SELF-LOVE TIPS

MIJN 4 TIPS VOOR MEER SELF-LOVE

  • Omarm jezelf, je bent uniek. Zoals jij is er maar één!
  • Beslis om elke dag tenminste één activiteit te doen waar je erg veel plezier aan beleeft. Ga op zoek naar zaken die jij echt leuk vindt. Diep van binnen weten we allemaal wat het beste bij ons past. Waar word jij blij van? Do it!
  • Kijk dagelijks in de spiegel en begroet jezelf met positieve woorden.
  • Wees dankbaar voor jezelf, voor de mensen om je heen en voor de wereld waarin we leven. 

VOEL EN LUISTER NAAR JEZELF

Leer luisteren naar de kennis en wijsheid in jezelf. De relatie die je met jezelf hebt, is de belangrijkste die je ooit zult hebben. Hoe oordeel jij over jezelf? Als je innerlijke stem negatieve taal spreekt, weet je dat het contact met jezelf ver weg is en je verwijderd bent van je ultieme bron van liefde. We vergeten wie we werkelijk zijn en gaan liefde zoeken buiten onszelf. De liefde kan nooit gevonden worden, verloren, of gewonnen worden. De liefde is er gewoon, in jezelf.

Veel liefs,

Vincent
kPNI therapeut in het kPNI Huis Melle

Wil ook jij terug in contact komen met jezelf en zo de controle nemen over je gezondheid? Laat me jouw gids zijn, neem contact op met het kPNI huis.

Meer levenstijltips volgens de kPNI? Bestel hier het boek van Thomas D’havé, een handboek voor gedragsveranderingen die je écht gezonder maken en je prestaties bevorderen.

Maak een afspraak