Geloof in jezelf
Over de P in kPNI – deel 2: Het belang van geloof in jezelf , in je lichaam en je herstel 

Het geloof in jezelf als krachtig medicijn

In het kPNI huis krijgen wij veelal mensen over de vloer die reeds een uitgebreid medisch traject achter de rug hebben. Vanuit de reguliere geneeskunde wordt al te vaak een symptoom of ziektebeeld gediagnosticeerd en vervolgens behandeld met medicatie of diverse andere therapieën (kinesitherapie, osteopathie, chiropraxie, …). Hierbij is er telkens één constante: we leggen de verantwoordelijkheid voor onze symptomen buiten onszelf. De dokter of therapeut moet mijn klachten oplossen. 

Vanuit de klinsche psychoneuro-immunologie willen we dat de cliënt zelf terug controle neemt over zijn gezondheid. De therapeut is meer een soort van gids die de weg wijst. Een facilitator die tools aanreikt om veranderingen aan te brengen in het voedingspatroon, het bioritme of de lifestyle. Want, in de verandering ligt de oplossing en de kleinste verandering kan al een groot verschil maken. 

De sleutel om volledige controle te nemen over onze gezondheid, ligt voor mij in onze hersenen, in de “P van kPNI”. Onze psyche – onze gedachten en emoties- is in mijn ervaring vaak de allerbelangrijkste factor waarom mensen al dan niet van hun probleem af geraken.

In mijn vorige blogbericht ging ik dieper in op een eerste cruciaal “P”-aspect: de liefde voor onszelf. In wat volgt belicht ik een tweede onmiskenbare factor: het geloof in jezelf

Je creëert wat je uitstraalt

Patiënten beschouwen vaak hun klacht als iets wat moeilijk of zelfs niet op te lossen is. Wanneer je deze gedachte aanneemt, sluit je effectief een deur. Je creëert namelijk wat je uitstraalt en je straalt grotendeels je innerlijk dialoog uit. 

Eén van de grootste valkuilen die jou kan weerhouden je doelen te realiseren, is dat je niet in jezelf gelooft. Dit betekent dat je geen vertrouwen hebt in jouw eigen mogelijkheden.

“Als jij gelooft dat je niet meer van je klacht afkomt, dan is de kans heel groot dat je klacht chronisch wordt.” ”

Vincent Oplinius

De magie van je lichaam


Een lichaam functioneert precies zoals de natuur buiten dat doet. De natuur maakt het zichzelf niet moeilijk en maakt zichzelf ook niet kapot. De natuur zoekt en vindt altijd een nieuw evenwicht en verstaat de kunst van het overleven. 

Zo is het ook in het lichaam:
Wanneer je een bot breekt, dan groeit het terug aan elkaar en de wonde geneest. Als je regelmatig gaat hardlopen, dan gaat dat steeds een beetje gemakkelijker omdat je hart en longen zich aanpassen. Als je spieren traint, dan ontwikkelen die zich.

Dus ook jouw lichaam is in staat om zich aan te passen en om een nieuw evenwicht te vinden. Het lichaam is erop gericht om te overleven. 

Begrijp en genees

Zou datzelfde lichaam, dat zo’n enorm vermogen heeft, nu werkelijk zomaar uit zichzelf problemen scheppen? Natuurlijk niet. 

Als je de signalen van je lichaam niet hebt willen horen of hebt willen inzien dan zal je lichaam dus nog duidelijker moeten zijn om gehoord en begrepen te worden. Pas op dit moment worden problemen of ziekte merkbaar. 

Door begrip, kennis en inzicht creeëren we optimisme dat er effectief een oplossing is voor jou. Daarom leggen wij jou tijdens een consultatie zo precies mogelijk uit wat er achter de schermen van het lichaam aan de hand is. Want, optimisme en geloof zijn misschien wel de krachtigste medicijnen die er zijn.

Veel liefs,

Vincent
kPNI therapeut in het kPNI Huis Melle

Wil ook jij terug in contact komen met jezelf en zo de controle nemen over je gezondheid? Laat me jouw gids zijn, neem contact op met het kPNI huis.

Meer levenstijltips volgens de kPNI? Bestel hier het boek van Thomas D’havé, een handboek voor gedragsveranderingen die je écht gezonder maken en je prestaties bevorderen.

Maak een afspraak