Gina D’harte

OVER GINA D'HARTE

De laatste jaren voelde ik dat mijn manier van werken, hoe interdisciplinair ook opgevat, eigenlijk nog steeds onvoldoende was om opgewassen te zijn tegen veel nieuwe klachten van mijn patiënten. De wereld is nogal drastisch en supersnel aan het evolueren en de mens maakt nu blijkbaar de schokkende geboorte mee van een nieuw type wezen dat in strijd met de wereld is geraakt! Het antropoceen tijdperk dus: verwarrend en turbulent!
Ik zie steeds meer patiënten die door uitputting en pijn worden geveld (altijd moe!) en die hun relatie met de Aarde niet meer zien zitten (ik hoor nergens meer bij!).
Wanneer dit te ver gaat en pathologisch wordt, zit je met een chaotische, verbrokkelde of lege identiteit.
Velen leven thans in eenzaamheid, in wat zij ervaren als een onttoverde wereld, meestal gevangen in een verstard beeld van henzelf, steeds weer voelend dat er iets kostbaars verloren is gegaan, ZichZelf. Flexibiliteit vecht met rigiditeit, fragiel zijn we geworden in een oeroud robuust lichaam. Een mismatch? De tijden zijn kortom rijp geworden om anders te gaan denken en voelen. Ons dus niet blindstaren op een symptoom, maar onze blik verbreden, onze blindheid afleggen, andere focussen leggen.

Als psycho neuro immunoloog stel ik mij dus de vraag naar de oorspronkelijke aanleiding voor de symptomen en ziektebeelden van mijn patiënten. Ik denk hierbij aan chronische vermoeidheid (CFS en burn-out), onrust en nervositeit, spier- en gewrichtspijnen, spanningshoofdpijn en migraine, depressie, allergieën, huidproblemen en overgewicht, enz…

Daarom ben ik mijn Reichiaanse therapie (een combinatie van lichaamsgerichte roptrotherapie en psychotherapie) diep gaan verankeren in de evolutionaire geneeskunde die aan bod kwam tijdens mijn vierjarige opleiding in de KPNI. Waar komen we vandaan en waar gaan we heen met alles wat ik als lichaam thans ervaar? Dit soort denken heeft mij tot een nieuw soort levensfilosofie gebracht die ik aan mijn patiënten kan aanreiken en waardoor ze, via deep learning en reframing, hun eigen leven opnieuw in handen kunnen nemen. Hun levenspad wordt in omgekeerde richting doorlopen en teruggespoeld en via een functionele geneeskunde verbonden met de totale film van hun zijn.

Het lichaam liegt niet, ons totale lichaam “weet” het. Ik help het daarom graag terug in relatie te treden met de Andere lichamen, zonder angst, zonder schuld, als schakel in een collectieve intelligentie die er tussen mensen heerst.

SPECIALISATIES

  • Master in de klin. psycho neuro immunologie
  • Psycho- en roptrotherapeut
  • Therapeut in de complementaire geneeskunde