Vet aanpakken met hyperventilatie

Hyperventilatie om de ontsteking van visceraal vet te verminderen

Wist je dat bewust hyperventilatie toepassen een positief effect heeft op het verbranden van vet?

Vetweefsel beïnvloedt namelijk de functie van de hersenen, en vooral de hypothalamus, die betrokken is bij alle aspecten van de emoties, de voortplanting, het autonome zenuwstelsel en de hormoonhuishouding. De hypothalamus reguleert bloeddruk, hartslag, honger & dorst, je slaap-waakritme, seksuele opwinding en je lichaamstemperatuur (het veroorzaakt bijvoorbeeld bibberen bij kou).

Nu, bij een gezonde mens vormt de normale vetlaag geen probleem. Onderhuids vetweefsel (‘subcutaan’) is gezond, spiervriendelijk, veroorzaakt geen ontstekingen en het beschermt tegen de opslag van visceraal vet; vet dat zich rond hart, lever en andere organen bevindt.

Verlies van 10% onderhuids vet gaat meestal gepaard met een verdubbeling van het visceraal vet. En dit laatste is verantwoordelijk voor spierafbraak. Ieder procent spierverlies brengt de mens een jaar dichter bij de dood… En de ontsteking, uitgelokt door het metabool actieve visceraal vet gaat zich dan ook een weg banen naar de hersenen.

Een eenvoudige en snelle interventie die we ook bij onze klanten toepassen -en die jij zelf nu al kan toepassen- is de al eeuwenlang bekende behandeling van hyperventilatie: 2 keer per dag 2 minuten in een plastiekzak ademen. Milde periodiek oefeningen als deze zorgen creëren een vorm van hypoxie (zuurstoftekort) of hypercapnie (meer CO2 in je lichaam), en dat kan de ontsteking van vet rond je organen verminderen én de insulinegevoeligheid herstellen (1).

Wetenschappelijk referenties:

1. Verges S, Chacaroun S, Godin-Ribuot D and Baillieul S (2015) Hypoxic conditioning as a new therapeutic modality. Front. Pediatr. 3:58.
2. Kox. PNAS | May 20, 2014 | vol. 111 | no. 20 | 7379–7384

 

Zit je zelf met vragen over dit of andere onderwerpen?

Maak een afspraak