Burnout ² Depressie
Over onze levensstijl als nummer 1 risicofactor voor hedendaagse ziekte

kPNI kijk op burnout & depressie

We leven in een samenleving waarin stress gerelateerde klachten in opmars zijn. In de laatste 4 jaar alleen al is het aantal mensen dat langdurig thuis zit met een burnout of depressie met maar liefst 40 % gestegen.

Wat ligt nu eigenlijk aan de basis van zo’n aanzienlijke toename? 
 

Het is onze natuurlijke neiging om te zoeken naar één oorzaak, en het liefst willen we deze zo snel mogelijk vinden zodat we verder kunnen gaan met onze business as usual. De waarheid ligt daar echter ver vandaan, want die ene oorzaak bestaat niet. Volgens kPNI grondlegger Leo Pruimboom is er slechts 1 risicofactor voor hedendaagse ziekte en dat is onze levensstijl. 

Kunnen we de film even terugspoelen?

Het zijn dus altijd meerdere factoren die aan de basis liggen van jouw klachten en die
kunnen we terugvinden in de film van iemand zijn leven. Daarom wordt k-PNI ook
omschreven als de wetenschap van de film, omdat we in de zoektocht naar de oorzaken van
jouw klachten steeds jouw levensfilm terugspoelen.

  • Wat heeft iemand gegeten?
  • Hoeveel beweging is er geweest?
  • Hoe is het bioritme?
  • Welke ziektes heeft iemand gehad?
  • Is er een actuele stressfactor aanwezig die ons telkens (onbewust) uit balans brengt of is er nog 
  • een vergeten probleem uit het verleden (trauma, onopgeloste stress, …)? 
     

Al deze factoren samen zijn belangrijk en hebben mede geleid tot de huidige situatie van hoe iemand zich vandaag in de praktijk presenteert.

Wil je jouw leven veranderen en jezelf herprogrammeren?  Dan is het belangrijk dat jijzelf gaat veranderen, want niemand kan het voor jou doen. Het gaat dus altijd om een INTRINSIEKE gedragsverandering waardoor je jouw gezondheid in eigen handen begint te nemen in plaats van iemand anders te zoeken die het voor jou zal oplossen.

Zelfkennis is het begin van alle wijsheid – Socrates

Naast de noodzakelijke aanpassingen binnen je levensstijl, is het volgens mij ook essentieel om dieper te gaan kijken in jezelf. Waarom denk je zoals je denkt? Waarom voel je wat je voelt? Waarom doe je wat je doet? 

We groeien op in een wereld die ons vertelt hoe we moeten zijn. De maatschappelijke normen, tradities en gewoontes bepalen grotendeels wie we zijn, wat we doen en hoe we dat moeten doen. Het is een fenomeen waar eigenlijk niemand aan ontkomt. Ik geef een aantal voorbeelden:

  • Op televisie, magazines, socialemedia, … overal worden we overspoeld met een bepaald schoonheidsideaal. Vrouwen moeten slank zijn, witte tanden hebben en liefst ook grote borsten. Mannen daarentegen moeten eerder gespierd zijn en brede schouders hebben. Als we dit van kinds af aan te zien krijgen begin je al heel snel te denken dat je er op een bepaalde manier hoort uit te zien. In mijn optiek leven we in een maatschappij die het ons moeilijk maakt van onszelf te houden. Vanuit een gebrek aan zelfliefde ga je jezelf dan heel vaak beginnen vergelijken met anderen, een strijd die je nooit kan winnen.   
  • Als we opgroeien krijgen we ook vaak de boodschap mee om hard te werken zodat we iets bereiken in het leven. Een onschuldig advies dat ook kan resulteren in een bepaald gedrag waarin we telkens over onze grenzen heengaan, maar toch doorgaan in een poging om (vaak tevergeefs) succes na te jagen of doordat we een hebzucht gecreeërd hebben naar geld. In de praktijk zie ik veel mensen die zich als het ware schuldig voelen als ze ‘niets doen’ want dit voldoet namelijk niet aan de maatschappelijke norm. Als je stil valt, word je ook meer geconfronteerd met je eigen gevoelens en gedachten. Het kan ook zijn dat je deze emotionele confrontatie (onbewust) uit de weg gaat en van daaruit gedrag induceert waarin je altijd maar bezig bent en blijft om maar niet te moeten voelen wat er werkelijk diep van binnen speelt.

Tips om jezelf te bufferen tegen burnout

  • Schenk minder aandacht aan externe zaken (lees: nieuws, krant, radio, tv, sociael media ..) en begin meer aandacht te besteden aan je eigen gedachten, overtuigingen, gevoelens en gedrag. Journalling en je gedachten/emoties neerschrijven kan een handige tool zijn om hierin meer bewustzijn te creëren.  
  • Be Open minded voor een nieuwe aanpak. Vermoeidheid is geen tekort aan koffie. Pijn is geen tekort aan Dafalgan. Een depressie is geen tekort aan anti-depressiva. Zoals onze kPNI quote het zegt: “Het symptoom is nooit het echte probleem.” Het lichaam geeft symptomen omdat de persoon de kluts kwijt is. Het symptoom kan je zien als een wake-up call en biedt eigenlijk de kans om een gedragsverandering te doen.
  • Spendeer meer tijd alleen. Het is de beste manier om terug in contact te komen met jezelf, zonder dat je daarbij beïnvloed wordt door de energie van andere mensen of de maatschappij.
  • Reflecteer over wat je interesses zijn en wat je graag doet. Waar krijg jij energie van? Doe het!  (Kleine tip: herinner je wat je als kind graag deed, want vroeg in het leven ben je vaak nog meer in connectie met jezelf.)
  • Vertraag en trek de natuur in. Het is de beste plaats om de noodzakelijke ontspanning en rust te vinden.
  • Ga op zoek naar echte verbinding en connecteer met mensen en dieren van wie je houdt.

Waar traditionele therapeuten de klacht zelf behandelen doen we het in het kPNI Huis Melle anders. We behandelen wie jij bent, met jouw klacht. We maken jouw persoonlijke film en brengen de verschillende risicofactoren in kaart. Door inzicht te krijgen hierin en deze factoren aan te pakken kunnen we ervoor zorgen dat jij zelf opnieuw de regisseur wordt van jouw eigen leven.

Veel liefs,

Vincent
kPNI therapeut in het kPNI Huis Melle

Wil ook jij terug in contact komen met jezelf en zo de controle nemen over je gezondheid? Laat me jouw gids zijn, neem contact op met het kPNI huis.

Meer levenstijltips volgens de kPNI? Bestel hier het boek van Thomas D’havé, een handboek voor gedragsveranderingen die je écht gezonder maken en je prestaties bevorderen.