Het sypmtoom is nooit het échte probleem.

Een toxische emotie als trigger voor pijn

Dokter ik heb al 3 jaar veel PIJN …
 

Een dame van 76 jaar werd doorverwezen naar het KPNIhuis met arthrose klachten ter hoogte van beide schouders. 

Ze heeft heel veel pijn: kleren gemakkelijk aan en uit doen kan niet meer zonder pijn. Hobby’s moeten wijken omwille van de pijn. Een bilaterale schouderprothese staat op de agenda en 6 jaar terug werd ook reeds een heupprothese gestoken. 

Je zou kunnen denken : het is toch normaal om artrose te hebben op die leeftijd? 

Welnu, het bijzondere aan deze casus is dat die schouderpijn pas 3 jaar terug was opgekomen. En ook: artrose veroorzaakt pijn, maar niet de pijn zoals de dame beschreef. Bovendien was het vreemd dat er op zo’n korte tijd ineens zoveel arthrose was verschenen.

De zoektocht vanuit de KPNI die de oplossing blootlegt

Op zoek dus naar relaties met het immuunsysteem, de neurologie, endocrinologie, ….   in het lichaam en het waarom van de pijn:

  • voeding : check
  • nachtrust : check 
  • pathogenen : check 
  • leaky gut : check 
  • schildklier : check 
  • geheugen : check 

Het aha-moment

We gingen door met ons vraaggesprek tot op het moment dat de dame vertelde dat haar man ongeveer4 jaar terug de diagnose Alzheimer kreeg. WOW… een mogelijk aha-moment voor mij als KPNI therapeut omdat dit wel eens een luxerend moment kon zijn van de start van de klachten. 

Ik vroeg haar hoe ze dit ervaren had: “Ik zag het wel een beetje aankomen”, zei ze. Toen vroeg ik haar : “Hoe is het vanaf dat moment gegaan met jouw gevoel tot de op dag van vandaag?”

“Ik ben me vaker en  vaker gaan ergeren”, zei ze, “omdat ik met niet meer verstaanbaar kan maken ten aanzien van mijn partner. Ik voel me niet meer begrepen.”
Toen vertelde ik haar dat ze zich maar eens moest voorstellen om constant met een beetje hoogtevrees door het leven te gaan en welk effect dat zou kunnen hebben op een lichaam. Dit is wat opgekropte emoties met ons doen.

Emotional Freedom Technique & Deep Learning als start van het kPNI consult

Er kwam voortschrijdend inzicht waarbij mevrouw aangaf dat ze er niet meer in slaagde om de accepteren hoe de situatie was maar dat in de plaats daarvan ergernis elke dag meer en meer ruimte innam.

De volgende stappen: met EFT (Emotional Freedom technique) vrouw bevrijden maken van het gevoel ergernis en in de diepte uitleggen( deep learning) hoe een EAMP ( emotional molecular pattern), in dit geval de toxische emotie ergernis, kan leiden toteen koude sluimerende ontsteking als artrose.  

Warme groet,

Wouter
kPNI therapeut in het kPNI Huis Melle

Wil jij ook meer weten over pijn? neem contact op met het kPNI huis.

Meer levenstijltips volgens de kPNI? Bestel hier het boek van Thomas D’havé, een handboek voor gedragsveranderingen die je écht gezonder maken en je prestaties bevorderen.

Maak een afspraak