Photorealistic illustration of human stomach with heartburn disease

Maagzuurremmers

2 miljoen Belgen nemen dagelijks maagzuurremmers tegen reflux en andere spijsverteringsklachten (zoals een opgeblazen gevoel of een brandend gevoel). Duizelingwekkende cijfers, zeker als we weten dat het inzetten van maagzuurremmers als remedie misschien wel nog erger is dan de kwaal zelf.


Maagzuurremmers of in wetenschappelijk jargon zogenaamde protonpomp inhibitoren of ‘protonpompremmers’ remmen de opname van H+ protonen, waardoor er minder maagzuur (HCl) geproduceerd wordt. De verminderde aanwezigheid van maagzuur betekent minder kans dat maagzuur in de slokdarm terecht komt waardoor het symptoom (pijn) verdwijnt. Missie geslaagd zou men zeggen, ware het niet dat het ook de natuurlijke fysiologische werking van het lichaam verstoort. 

Maagzuur heeft uiteraard een functie in ons lichaam. Het zorgt ten eerste voor een vlotte splitsing van eiwitten tot aminozuren zodanig dat deze in het verdere verloop van de spijsvertering kunnen opgenomen worden. Ten tweede is een zuur milieu in de maag belangrijk om allerlei pathogenen (bacteriën, virussen en andere micro-organismes) onschadelijk te maken. Tot slot worden ook belangrijke micronutriënten opgenomen door een voldoende zure maag. Denk maar aan belangrijke mineralen (zoals calcium, magnesium, ijzer, etc..) en vitamine B12. 

Het langdurig remmen van maagzuur is dus niet zo onschadelijk. Het vermindert onze capaciteit om een goede spijsvertering te voltooien, pathogenen hebben meer kans om te overleven en tot slot worden belangrijke micro-nutriënten minder goed opgenomen. Micro-nutriënten als calcium en magnesium zijn onder andere van essentieel belang om de botten sterk en flexibel te maken. Bij langdurig gebruik van de medicatie kunnen we dus allerlei bottige aandoeningen in de hand werken. Denk aan arthrose, osteoporose, breuken en kraakbeenproblemen, maar ook aanhechtingsproblemen bij pezen.

Hierover kun je ook meer lezen in onderstaand artikel op onze website:
https://www.kpnibelgium.com/nl/blog/longreads/van-maagzuur-naar-botafbraak-de-verwoestende-rol-van-maagzuurremmers

Vanuit de kPNI visie gaan we altijd uit van de slogan: “Het symptoom is nooit het èchte probleem.” We moeten dus op zoek naar de oorzaak van het probleem. Ironisch genoeg is de échte reden van brandend maagzuur niet een teveel aan maagzuur is… maar vaak juist een tekort aan maagzuur.

Wanneer de maag onvoldoende zuur is, vindt de eerste vertering onvoldoende plaats. Het eten blijft als het ware te lang in de maag staan waardoor fermentatie en gasontwikkeling plaatsvindt. Daarnaast zien we dat bij een verstoorde pH of zuurtegraad de klep tussen slokdarm en maag (waarvan de functie pH-afhankelijk is) open blijft staan. Het gevolg is dat het zure maagsap vervolgens op een plaats komt waar het niet thuishoort, namelijk in de slokdarm. Et voila, reflux of het gevoel van brandend maagzuur.  

We denken dus ten onrechte dat het probleem van reflux veroorzaakt wordt door een teveel aan maagzuur en dat we het probleem enkel en alleen kunnen verhelpen met maagzuurremmende medicatie. Meer dan het symptoom onderdrukken doen we echter niet, en we krijgen er nog extra onaangename bijwerkingen bij op langere termijn.
Willen we tot een duurzame en blijvende oplossing komen moeten we de oorzaak aanpakken: een tekort aan maagzuur. Binnen het kPNI huis Melle/Antwerpen gaan we op zoek welke factoren hiervan aan de basis kunnen liggen:

  • Chronisch gebruik van ontstekingsremmers (oa ibuprofen, aspirine, voltaren, ..)
  • Een verstoorde vetzurenbalans (gebrek aan gezonde vetten en een overaanbod aan slechte vetten)
  • Anti-allergische medicatie zoals anti-histaminica. (histamine stimuleert de maagzuurproductie)
  • Chronische psycho-emotionele stress. Stress is een rem op maagzuurproductie, omdat in de aanmaak van maagzuur acetylcholine nodig is. Iets wat enkel in een toestand van rust geproduceerd wordt en dus niet in een stresstoestand.

Reflux is een kwaal die in de Westerse maatschappij aan een opmars bezig is, maar door jezelf een gezondere levensstijl aan te meten en je te laten begeleiden door een therapeut van het kPNI huis is het perfect oplosbaar. 🙂

Vincent, kPNI huis