De kracht van de groep kPNI Blog
Een lang en gelukkig leven, willen we dat niet allemaal? In het kPNI Huis helpen we elke dag mensen op weg naar een langdurig vitaal en gezond leven.  En omdat we dat zo lang mogelijk willen doen, gingen we ook met het kPNIBelgium en kPNIHuis team op weekend. Twee dagen lang samen plezier maken, lachen en connecteren. En dat kan wel eens van levensbelangrijke waarde zijn…

kPNIBelgium tribe op weekend

Met een zachte zonnestraal op onze snoet en de temperatuur lichtjes boven nul trok ik met een fantastische groep mensen naar zee. Een team kPNIBelgium en kPNIHuis weekend om het samen zijn te versterken, te reflecteren en te werken aan ons lang, gezond en gelukkig leven. Want, wist je dat lachen en plezier maken één van de krachtigste medicijnen is tegen het moderne gejaagde leven?

Lachen en plezier als medicijn

Tijdens de opleiding PNI hadden we het in het 2de jaar over veroudering, een proces waarmee we uiteindelijk allemaal te maken krijgen. Succesvol verouderen is een samengaan van verschillende factoren. Een belangrijk aspect hierin is de zorg voor onze genen. Een gezonde voeding, frequent bewegen, een goed bioritme, stress management, enz… Op deze manier zorgen we namelijk voor een gezond milieu waarin onze genen leven, het vakgebied van de epigenetica. Daarnaast zijn er nog een aantal andere factoren die een onmiskenbare invloed hebben op een lang leven:

kPNIBelgium team

Uit onderzoek blijkt namelijk dat mensen die ouder worden bijna allemaal een aantal gemeenschappelijkheden hebben:

– Ze lachen vaak en maken veel plezier in het leven
– Ze hebben geen angst om te verouderen en staan open voor nieuwe avonturen en uitdagingen
– Ze beschikken over een uitgebreid sociaal netwerk

De kracht van de groep

Naast lachen, stond vooral het samen zijn centraal. In de kPNI weten we al langer dat eenzaamheid een belangrijke risicofactor is voor ziekte. Maar waarom precies zijn sociale contacten nu zo belangrijk?

Wel, sociale contacten vragen om twee basisfuncties
– Bescherming tegen virussen (via IFN-y = anti-virale cytokine van het immuunsysteem)
– Ruis in het hoofd wegnemen en dus ook bescherming tegen psycho-emotionele stress (Hyperconnectiviteit in PFC remmen)

Bij sociale interactie moet de prefrontale cortex geremd worden om ons te kunnen focussen. T-lymfocyten reageren op de aanwezigheid van veel mensen en migreren naar de frontale meningen van de hersenen waar IFN-y wordt vrij gezet. Dit activeert GABA producerende neuronen wat uiteindelijk de ruis wegneemt in het hoofd en sociaal gedrag toestaat. 

Een sociaal leven heeft dus een invloed op de activiteit van het immuunsysteem via IFN-y, die zo de moleculaire link is tussen meningeale immuniteit en neurale circuits die verantwoordelijk zijn voor sociaal gedrag. 

’Hihi haha’ maar ook ‘brrrrrrr’

koudeprikkel

Want ja, ik had het ook wel even wat frisser. Geen kPNI-weekend natuurlijk zonder Intermittent Living. Ons lichaam even bloot stellen aan zaken die ons opnieuw een beetje meer mens maken zoals koude, zuurstofprikkels, intensieve beweging of intermittent fasting. 

Dus gingen we samen de zee in. Enkele hypoxie-oefeningen als voorbereiding en plons het koude water in! Vijf minuten onder de golven van circa 8°, een beetje ‘brrrrrr’. Maar dat voelt oh zo goed achteraf. Gezondheid ligt nu éénmaal af en toe buiten de comfortzone. 

Wil jij ook een lang, gelukkig en gezond leven? 

Waarschijnlijk wel 🙂 Twijfel je nog hoe dan precies of worstel je met terugkerende klachten?

Ik help je graag op weg, samen zoeken we naar een duurzame gezondheidoplossing waarbij jij terug de controle neemt over jouw gezondheid.

Tip: Neem deel aan de groepssessies Intermittent Exercise in Melle

IL EXERCISE

Ervaar ook de voordelen van sociale interactie en Intermittent Living tijdens onze groepssessies Intermittent Living Exercise. Elke dinsdagavond kan je in Melle o.l.v. Intermittent Living Mentor Siebe Hannosset één uur intensief bewegen gecombineerd met intermitterende kPNI interventies. Een nieuwe reeks start op 11 januari, schrijf je hier alvast in!

Tot in ons Huis?

Ervaar jij ook terugkerende klachten? Of ben je op zoek naar een duurzame gezondheidoplossing om terug de controle te nemen over je gezondheid?
Maak hier een afspraak, samen komen we tot antwoorden waar je dacht dat de vorige waarheid stopte.

See you soon!

xx Vincent

Contact Vincent


Maak een afspraak